kitesurf oktatás

Kitesurf Depower,a kite húzóerejének kontrollálása - kitesurf oktatás

Kitesurf Depower,a kite húzóerejének kontrollálása

Hogyan tudom a kitesurf ernyő erejét szabályozni?

 

Először nézzük meg a képet,mivel nagyon jól szemlélteti,ahogy az ernyő kiengedi(1) és befogja (2)  a szelet :

kitesurf tanfolyam balatonKezdjük az 1. ábrával : A szélirányt a jobb oldalon lévő kék nyíl jelöli és amint látható a képen, az első ábrán az ERNYŐ HASA ALATT ELFÚJ  a szél így nem keletkezik húzóerő.Ebben a pozícióban akkor van az ernyő amikor a BÁRT ELTOLJUK magunktól maximálisan. Az ábrán  a BÁR pozíciója is látható,amint maximálisan ki van tolva ütközésig,ahol már a zsinór kettéágazása kezdődik. Röviden összefoglalva : A bár kitolásával a kite húzóereje csökken.

És a 2. ábra jobbra :  ‘A KITE HASÁT RÁHÚZTUK A SZÉLRE’ ezért az ernyőben húzóerő keletkezik. Ezt  a BÁR magunk felé húzásával  érjük el. A jobb szélen nézzük meg a bár helyzetét is : teljesen be van HÚZVA a chicken loop-ig, ekkor a  legnagyobb a kite ereje.

Mi ennek az erőszabályozásnak a teóriája?

A bár kitolásával ill. behúzásával a kite ernyő  szélhez viszonyított pozícióját szabályozzuk.Ezt a bár két széléről kiinduló hátsó zsinórok szabályozzák. Az első zsinórok helyzete fix,mivel ez hozzánk van ‘kötve’ a trapézkampón keresztül.A hátsó zsinórok hossza viszont folyamatosan szabályozható a bár eltolásával-behúzásával. Ha magunk felé húzzuk a bárt akkor hátsó zsinórokkal a kite ‘hasát’ a szél felé fordítjuk így ereje nő. Ha kitoljuk a bárt ,akkor a hátsó zsinórok meglazulnak mint azt az 1. ábra mutatja és szél elfúj a kite alatt.  A jobb megértéshez tudnunk kell ,hogy az első zsinórok és a hátsó  zsinórok hova vanna bekötve és mit nevezünk belépő élnek és kilépő élnek .Ezt itt olvassuk át :

 

 

 

By with No Comments 0 961

Related Posts

No posts were found for display

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien